Endodonti Alanına Giren Uygulamalar Nelerdir?
Endodonti ne demektir?
Endodonti; dişlerdeki kök kanallarının tedavisi ile ilgili uzmanlık alanıdır. Dişlerin iç kısmanda, diş köklerinin sonuna kadar uzanan “pulpa” adında, dişin canlılığını sağlayan damarlar ve sinirlerden oluşan bir bölüm vardır. Bu bölümün çürük, çatlak, kırılma sebeplerle iltihaplanabilir. Bu bölümün temizlenip çeşitli kimyasallar ile dezenfekte edildikten sonra özel dolgu maddeleri ile doldurulması gerekir. Yapılan bu tedeviye kanal tedavisi denir.
Kanal tedavisi süresi ne kadardır? Tedavi için kaç kez gelmem gerekir?
Kanal tedavisinin kaç seans süreceği dişin hastalık şiddetinde göre değişmektedir. İltihap olmayan dişlerde tek seansta (45dk-1 saat) kanal tedavisi yapılabilir. İltihaplı, çok ağrılı dişler, iltihaba bağlı yüzde veya boyunda şişlikler varsa veya tedavi süresini uzatacak benzeri durumlar söz konusu ise bu süre ve seans sayısı artabilir. Fakat ikinci ve sonraki seanslar genellikle süre olarak daha kısadır.
Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?
Kanal tedavisi gereken dişlerde, şiddetli diş ağrısı en sık görülen durumdur. Bir süre sonra pulpanın canlılığını kaybetmesi ile ağrı kesilebilir. Ancak enfeksiyon herhangi bir ağrıya sebep olmadan ilerleyerek dişin etrafındaki kemikte iltihaplanmaya yol açar. Ağrı azaldığı veya geçtiği için kanal tedavisi ihmal edilmemelidir. Geçen zaman kanal tedavisindeki başarı şansını düşürdüğü gibi iyileşmenin daha uzun sürmesine de sebep olmaktadır.
Neden dişimi çektirmiyorum?
Bazı hastalar, kanal tedavisi yaptırmayıp dişimi çektirsem, yerine köprü ya da implant yapılsa daha iyi olur diye düşünmektedirler. Hiçbir protez doğal dişin yerini tam olarak tutamaz. Endodonti uzmanı bir hekime muayene olarak dişinizin çekilip çekilmemesi ile ilgili daha doğru bilgi alabilirsiniz.
Aynı seansta birden fazla dişimin kanal tedavisi bitirilebilir mi?
Kanal tedavisi, bir diş için en az bir seans gerektiren zahmetli ve hassas bir tedavidir. Özellikle arka bölgedeki azı dişlerde bir seansta ancak bir dişin tedavisi yapılabilir. Fakat bazı durumlarda kanal tedavisi ihtiyacı olan ön bölgedeki dişlerde aynı seansta birden fazla dişe kanal tedavisi uygulanabilmektedir.
Tedavi sırasında rahatsızlık duyacak mıyım? Ağrım olacak mı? Hemen ağrım geçecek mi?
Tedavi yapılırken lokal anestezi uygulanmaktadır. genellikle kanal tedavisi sırasında rahatsızlık veya ağrı olmamaktadır. Çok nadir durumlarda az bir ağrı hissedilebilir, bu durumda ileve anestezi yöntemleri kullanılır ve tedavi süreci ağrısız devam eder. Kanal tedavisinin ardından nadir olarak az bir ağrı veya dişin üzerine basıldığında hafif hassasiyet oluşabilir. Bu kanal tedavisi sonrası oluşan normal bir ağrıdır.
Tedaviden sonra ilaç kullanmam gerekir mi?
İlaç kullanımı konusunda sadece doktorunuzun tavsiyelerine uyunuz.
Tedaviden sonra ne zaman bir şeyler yiyip içebilirim?
Normal şartlarda kanal tedavisinden sonra anestezi etkisi geçene kadar, yani uyuşukluk hissi kaybolana kadar bir şeyler çiğnememeniz önerilir. Çünkü diş ile beraber uyuşturulan dudak, yanak veya dilinizi ısırma riski bulunmaktadır. Ayrıca dişinize uygulanan dolgu maddesinin cinsi de önemlidir. Geçici dolgularda genellikle en az 2 saat bir şey yiyip içmemeniz önerilir. Eğer dişinize amalgam dolgu yapılmış ise aynı şekilde 2 saat çiğneme yapmamanız önerilir. Zorunlu hallerde bir şeyler içebilirsiniz.
Kanal tedavisi yapılan dişin ömrü ne kadardır?
Kanal tedavisi dişin çekilmesini önlemek için yapılan bir tedavidir. Uygun şartlarda yapılan bir kanal tedavisi sonucunda diş ömür boyu ağızda fonksiyon görebilir.
Kanal tedavisinin başarı oranı nedir? Başarısız tedavilerden sonra o dişe ne olur?
Kanal tedavisi başarı oranı çok yüksek olan bir tedavidir. Endodonti uzman bir hekim, doğru teşhis ve tedavi planlaması, tedavisi sırasında kullanılan malzemelerin yüksek kalitede olması, hastanın uyumu ve ağız bakımının çok iyi olması bu başarıyı %100 lere yaklaştırır. Ayrıca uygun şartlarda yapılmayan ve başarısız olan kanal tedavilerinin yenilenme şansı vardır.